Jimramov

Jimramov

foto Jimramov

Obsah stránky:

GEOGRAFIE

DEMOGRAFIE

GEOLOGIE

HISTORIE

ZAJÍMAVOSTI

- Rodáci a osobnosti spojené s Jimramovem

SOUČASNOST

OKOLÍ

TURISTIKA

 

GEOGRAFIE

Jimramov je městys rozkládající se po obou stranách historické zemské hranice Čech a Moravy, 14 km severovýchodně od Nového Města na Moravě v okrese Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina. Starobylé městečko leží při soutoku Svratky s Fryšávkou v hlubokém údolí na pravém břehu řeky Svratky obtékající městečko velkým obloukem. Historické jádro městyse je městskou památkovou zónou. Jimramovu se také přezdívá "Meran Vysočiny".

DEMOGRAFIE

Ke dni 31. 12. 2022 zde žilo 645 obyvatel, z toho 330 žen a 315 mužů. Celkový počet obyvatel (včetně místních částí) k 31. 12. 2022 je 1120.

HISTORIE

Jimramov založil podle tradice ve 13. století Jimram, syn kolonizátora Štěpána z Medlova. První písemná zmínka o obci však pochází z roku 1361, kdy Archleb ze Stařechovic a Kunštátu zřizuje při místním kostele v Jimramově nadaci pro místo kaplana. V té době totiž vlastnil část Jimramova, další část přikoupil v roce 1365 od Jimrama z Pernštejna. Archleb také pravděpodobně vybudoval hrad Skály (Štarkov, asi 5 km západně od Jimramova).

foto skály

V roce 1392 je Jimramov uváděn jako městečko s tvrzí. Roku 1462 se opět dostává do rukou rodu Pernštejnů, městečko tehdy získal Jan z Pernštejna. V roce 1500 byl majetek Pernštejnů dělen, Jimramov se dostal do tzv. novoměstsko-jimramovského dílu.

Pernštejnové udělují městečku řadu privilegií, která v roce 1537 potvrzuje císař Ferdinand I. Kromě práva pořádání trhů, čímž povyšuje obec na městys uděluje Vratislav z Pernštejna obci další významná práva jako osvobození od robot, právo vářečné a právo užívání lesů, na třech okolních kopcích: Padělku, Prosičce a Holém vrchu. Spolu s tím získává obec právo užívání znaku a pečeti. Pečeť městečka pochází z roku 1578, je na ní renesanční štít se třemi hroty obrácenými vzhůru. Od 18. století se zde objevují ještě tři hvězdy.

V roce 1588 koupil panství Jimramov Pavel Katharinovi z Katharu a Jimramov se stal jeho sídlem. Začal s přestavbou původní pernštejnské tvrze v panské sídlo. Staví jižní a východní křídlo zámku. V roce 1589 velkou část městečka zničil požár. V roce 1609 kupuje panství Vilém Dubský z Třebomyslic, příslušník českého šlechtického rodu. Zajímavou osobností byl jeho syn Jan Dubský z Třebomyslic. Ten dal rozhárané náboženské poměry do pořádku vydáním "církevního řádu", dobře hospodařil a spravoval své podané mírně. Již 300 let před zavedením podobné soudní praxe odsuzoval podmíněnými a náhradními tresty i ve věcech hrdelních. Dubským bylo panství v roce 1623 zkonfiskováno a dostává se do rukou německé šlechty. Majitelé se často střídají a nedbají o zvelebení panství. V roce 1778 získal panství rod Belcrediů, v jehož držení zůstal jimramovský majetek do roku 1948. V roce 1991 byla část majetku rodu vrácena v restituci.

Jimramov procházel i mnoha pohromami např. požár v roce 1588, časté povodě, v 17. století postihl městečko mor. Na památku odvrácení moru byla v letech 1681-1688 postavena kaple sv. Matouše, pro schátralost zbořená v 50. letech 20. století.

Neoddělitelnou součástí historie i současnosti je náboženský život. Již zdejší poloha obou kostelů mnohé napovídá. Městečko si do dnešní doby zachovalo starobylý ráz.

Od 10. října 2006 byl obci vrácen status městyse.

Více o historii také zde.

SDH Jimramov

SDH Jimramov bylo založeno roku 1875. Více o historii SDH se dozvíte v příloze, jejíž pramenem je:

ŘEPISKÝ, Miroslav JUDr., HEROLD Karel, TROJAN František. Hasičská kronika okresu Žďár nad Sázavou. Jihlava: EKON, družstvo, listopad 1998, str. 197 - 199.

ZAJÍMAVOSTI

Přehled památek a zajímavostí Jimramova naleznete zde.

Rodáci a osobnosti spojené s Jimramovem.

SOUČASNOST

Bližší informace nalzeznete zde.

OKOLÍ

Prosička

Dominantou okolí je vrch Prosička (739 m n. m.). Vrcholové rulové skalní útvary jsou chráněným přírodním výtvorem. Hlavní dvouvrcholové skalisko má ze severní strany výšku skalních stěn až 15 m. Skály jsou produktem mrazového zvětrávání, suťové balvanové poudy sahají po jižním svahu desítky metrů pod hlavní skalní útvar. Ve zdejších skalách hnízdívá výr velký, před lety zde bylo prokázáno první hnízdění krkavce na Vysočině.

Vrchol Prosičky je pro turisty odedávna vyhledávaným a velmi atraktivním místem pro překrásný výhled. Z vrcholu skaliska je výhled východním a jižním směrem do údolí Svratky, směrem k západu do údolí půvabné říčky Fryšávky. K severu bývá za příznivého počasí výhled až na horské hřebeny Orlických hor a Jeseníků.

Pro usnadnění výstupu jsou na hlavní skalisko upraveny stupně a zajištění ocelovým lanem. K vrcholu vede z Jimramova modré turistické značení, které pokračuje směrem k Javorku a dále ke zřícenině hradu Skály.

foto kříž

TURISTIKA

Jimramov zasazený do krásné okolní přírody je oázou klidu a vhodným místem pro rekreaci a turistiku, která zde má dlouholetou tradici.

Lze zakoupit různé upomínkové předměty a publikace s tématikou Jimramova.

Kontakt

Městys Jimramov
Náměstí Jana Karafiáta 39
59242 Jimramov

IČO: 00294471
DIČ: CZ00294471
č.ú.: 1623470329/0800 ČS

Datová schránka: pe9b4j8
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Telefon: 566 562 516

Úřední hodiny

Po: 7-12 13-16
St: 7-12 13-17
Čt: 7-12


Provozní doba
Mimo uvedené úřední hodiny bude úřad uzavřen.

Náhodná fotografie

nahodna-fotografie-5.jpg

Videospot Jimramov

CZECHPOINT

Vaše místo pro komunikaci s veřejnou správou a institucemi

Právě přítomno: 19 hostů a žádný člen

smaller font reset font larger font

© 2017 Městys Jimramov. Návrh a realizace: Bc. Vítek Kratochvíl

Hostujeme u Webhostig C4